4 στέκια με τη γεύση της παλιάς Αθήνας

Γύρω από την πλατεία Ομονοίας, στην καρδιά της Αθήνας, συνεχίζουν να υπάρχουν ιστορικά μέρη όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Η «Στάνη» (Μαρίκας Κοτοπούλη 10) είναι ένα από τα ελάχιστα γαλακτοπωλεία στην πόλη που κράτησαν την παραδοσιακή τους ταυτότητα και δεν «εκσυγχρονίστηκαν» σε ζαχαροπλαστεία. Δοκιμάστε το βραβευμένο και με χρυσό μετάλλιο παραδοσιακό γιαούρτι, γλυκά ταψιού, κλασικές πάστες και λουκουμάδες.

Με καταγωγή από τη Σαντορίνη, ο Αντώνης Μανωλέσσος ακολούθησε το πάθος του για τις ξεχωριστές γεύσεις και έστησε το «Μπαχάρ» (Ευριπίδου, 31) δίπλα από την Βαρβάκειο Αγορά το 1940. Στα ξύλινα κουτιά, τα τσουβαλάκια και τα γυάλινα βάζα του βρίσκεις περισσότερα από 2.500 διαφορετικά προϊόντα όλου του κόσμου, από μπαχαρικά, βότανα και ορυκτά αλάτια μέχρι αφυδατωμένα λαχανικά, μανιτάρια, σπάνιες ρίζες και ιδιαίτερα αλεύρια.

Το «Δίπορτο» (Σωκράτους & Πλατείας Θεάτρου) είναι ίσως το παλαιότερο οινομαγειρείο στην Αθήνα. Ο Δημήτρης Κολολιός συνεχίζει να το λειτουργεί από το ’50 μέχρι σήμερα, μαγειρεύοντας λίγα πλην καλοφτιαγμένα φαγητά, όπως ρεβίθια, φασολάδα, φάβα, ψητά ψάρια κ.ο.κ. και σερβίροντας στα ξύλινα τραπέζια με τις λαδόκολλες.

Δεκάδες ντόπια και εισαγόμενα αλλαντικά κρέμονται από το ταβάνι του «Μιράν» (Ευριπίδου 45), που έχει ιστορία από το 1922. Πάρε μία θέση στα ξύλινα τραπεζάκια στο πίσω μέρος του μαγαζιού και γεύσου επί τόπου μερικά από τα διάσημα προϊόντα του «Μιράν», όπως τον παστουρμά καμήλας, το χειροποίητο σουτζούκι και τον θαλασσινό παστουρμά.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>